Automatische afvullijn voor Belcolade

Automatische afvullijn voor Belcolade

Belcolade is het Belgische chocolademerk van de Puratos Group. Sinds 1988 verrast Belcolade de chocolade-industrie op een positieve manier door innovatieve smaken en duurzame chocoladeoplossingen te creëren in de fabriek in Erembodegem (België). Om de heerlijke chocolade kwalitatief en veilig te verpakken, rekent Belcolade op onze expertise.

Eerder maakten we deel uit van het projectteam voor de realisatie van meerdere lijnen voor de productie van vloeibare chocolade. Daarna mochten we instaan voor de installatie van alle nieuwe utiliteiten en het ombouwen van de bestaande fabriek naar een CO2-neutrale productievestiging. Momenteel zijn we volop bezig met het bouwen van een automatische afvullijn in de inpakzaal.

Van vloeibaar tot automatisch verpakt

Het doel van de nieuwe afvullijn? De chocolade snel, correct en hygiënisch verpakken. Alles start bij vloeibare chocolade en eindigt bij handige dozen en zakken die op palletten verzameld zijn. En dat binnenkort volledig automatisch.

Een uitdaging waar ons team zich maar al te graag voor inzet. Het magazijngebouw stond er al, het was alleen kwestie om dat zo efficiënt mogelijk in te vullen. In totaal werken zes van onze collega’s om dit project te begeleiden van start tot finish.

Stevige en voedselveilige installatie

Met een beperkte footprint en een doordacht ontwerp wordt de beschikbare ruimte in alle dimensies optimaal benut. Momenteel zijn we druk bezig met het bouwen van verschillende etages waarop in een volgende fase de afvul- en verpakkingsmachines geïnstalleerd zullen worden.

Om de zware belasting van de machines te kunnen dragen, worden staalstructuren geplaatst in het bestaande gebouw. Elke structuur is berekend om zijn specifieke last te dragen. De constructies worden voorzien van een staalplaat afgewerkt met een epoxy gietvloer.

Deze gietvloer is slijtvast en elimineert voegen of naden waarin vuil of stof zich kunnen ophopen. Hierdoor draagt de vloer bij aan de hoge hygiëne-eisen die gesteld worden in dit project. De inpakzaal moet immers voldoen aan de GMP-norm, die stelt dat de productiefaciliteit schoon en hygiënisch moet zijn. De gietvloeren, afgeronde hoeken en vele hangende structuren zijn er dus niet zomaar, maar maken deel uit van het hygiënische ontwerp.

150 meter aan automatisatie

  • Van vloeibaar tot drops of grains

De afvullijn zal volledig automatisch functioneren. Vloeibare chocolade wordt vanuit een tank naar de depositor gepompt. De depositor spuit de chocolade in verschillende vormen. Dit kunnen drops (schijfjes) of grains (korreltjes) zijn. De chocoladedeeltjes vallen op een koelband om uit te harden. Eens ze hard genoeg zijn, vervolgen ze hun traject richting de afzakmachines.

  • Drops of grains in zakken

In deze machines worden de drops of grains verzameld tot ze samen een correct gewicht bereiken. De weegtrechter opent en het product valt in de zak. De naden van de zak worden dichtgemaakt, waarna de zak een aantal automatische checks ondergaat.

  • Transportklare palletten

Alles in orde? Dan krijgen de zakken de juiste labels en worden ze verder getransporteerd. Kleine zakken worden eerst per 2 in vouwdozen verpakt, grote zakken worden rechtstreeks op palletten gestapeld. Elk vol pallet zakt naar het gelijkvloers en wordt omwikkeld met folie – helemaal klaar voor het transport!

Missie performant magazijn

Na de huidige civiele constructiefase volgt het plaatsen van de machines. In een volgende update nemen we je graag mee naar de plaatsing van alle geautomatiseerde toestellen. Daarna volgt een uitgebreide testfase.

Wilt u samen uw productielijn onder handen nemen en (verder) automatiseren? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We bekijken graag samen de mogelijkheden!