Ons project bij Belcolade draait op volle toeren. De voorbereidende werken zijn intussen volledig afgerond en een groot deel van de machines staan op hun plaats. Tijd voor een update over de automatische afvullijn!
Doordacht in ’t kwadraat
Zoals dat bij al onze projecten het geval is, laten we ook bij deze automatische afvullijn niets aan het toeval over. Alle elementen zijn minutieus op elkaar afgestemd, materialen bewust gekozen en systemen doelgericht geïntegreerd. De laatste maanden werkten we aan een sterke basis voor de afvullijn.
-
- De volledige ruimte werd voorzien van een sprinklersysteem voor de veiligheid.
- De verlichting en elektriciteit kregen hun plek. Er is een individuele voedingsbron voorzien voor elk toestel en ook de databekabeling is gerealiseerd. Zo wordt communicatie tussen de toestellen mogelijk. De bekabeling komt langs onder binnen in de elektrische kasten. Dit is onderdeel van het hygiënisch ontwerp. De lijn ziet er op deze manier ook zeer strak uit.
- De epoxyvloeren worden in fases gerealiseerd om beschadiging door extra belasting tijdens de werken te vermijden. Het aanbrengen van een primer en glasvezelmatten zijn onderdeel van deze meerlagen-vloeropbouw.
Uitvoerig geteste machines
Elke leverancier test alle machines in zijn eigen fabriek. Belcolade levert daar de nodige chocolade voor aan – en daar hoort wel wat transport bij als je weet dat er fabrikanten in o.a. Nederland, Italië en Portugal zijn. Ook wij gaan zelf ter plaatse voor een ‘factory acceptance test’. Dit doen we om zeker te zijn dat alle toestellen aan onze wensen voldoen vooraleer deze naar onze site worden getransporteerd. Na eventuele finale aanpassingen worden de machines naar België verscheept en krijgen ze hun plaats in de productiehal.
De plaatsing is telkens opnieuw heel spannend. Een landmeter bepaalt overal de exacte positie van de machines, want de verschillende onderdelen van de installatie moeten dikwijls tot op enkele millimeters correct tegenover elkaar worden gepositioneerd. Alle machines en onderdelen worden door poorten of hijsluiken het gebouw binnengebracht. Dikwijls een huzarenstukje als je weet dat er soms maar enkele centimeters speling is.
Wat staat er al?
-
- Chocoladetanks: de chocolade wordt naar de tanks verpompt wanneer er chocoladedrops gemaakt moeten worden. Kortom: hier start de afvullijn.
- Koeltunnel: de vloeibare chocoladedrops koelen hierin af en harden uit. De tunnel werd in segmenten opgebouwd en is voorzien van de nodige dak-, wand- en vloerisolatie om energieverliezen tot een minimum te beperken.
De vloer werd eveneens afgewerkt met epoxy zodat die steeds vlot te reinigen is. - Afzakmachine: via een trilgoot komen de drops finaal in zakken terecht.
- Palletmachine: deze machine schikt de zakken volgens een bepaald patroon op een pallet. Is de pallet vol? Dan doet de automatische wikkelaar folie rond de pallet en schuift die door naar het magazijn.
De volgende stappen
Momenteel test elke leverancier zijn machine stand alone. In een latere fase linken we alles aan elkaar, laten we de toestellen met elkaar communiceren en testen we het volledige verloop uitvoerig. We kijken er alvast naar uit!
Meer weten over de mogelijkheden van automatisering in uw fabriek? Aarzel niet om ons te contacteren. We zijn benieuwd naar uw uitdagingen.